Honung till försäljning sker på flera kaféer.

Fatbursparken1Parkhonung levererar till:
Kafé Sjöstugan, www.kafesjostugan.se
Rappne Trädgårdscafé, www.rappne.nu/tradgardscafeet/
Gamla Orangeriet café- & restaurang i Bergianska trädgården, www.gamlaorangeriet.se
Brunnsvikens Trädgård & Café, www.brunnsvikenstradgard.se
Fjärilshuset i Haga, www.fjarilshuset.se
Radisson Royal Blu Park Hotel i Hagaparken, www.radissonblu.com/sv/royalparkhotell-stockholm

Flytande eller fast honung
Alla honungssorter är flytande när de är nyslungade – och blir fasta med tiden.
I ljusa honungssorter med hög druvsockerhalt påskyndas denna naturliga process, medan mörk honung med högre andel fruktsocker kristalliserar långsammare.
Genom att blanda i en finkornig s.k. ymphonung kan man styra kristallisationen till en slät, mjuk och fast honung. Vår flytande honung kommer från sommarens honungs-skattningar. Den fasta honungen kommer från slutskattningen som sker i augusti.

Honungens många nyanser
Honungen får olika smak och karaktär beroende på vilken sorts blomma bina hämtar nektarn ifrån. Egenskaperna varierar även beroende på geografiskt ursprung och väderlek.

Svensk honung är i regel fast till konsistensen eftersom våra blommors nektar innehåller relativt mycket druvsocker. Om binas nektarinsamling med minst femtio procent kommer från en enda blomsort så kallas den för sorthonung. Raps-, hallon-, klöver-, lind-, ljung-, rallarros och maskroshonung är några svenska sorter.

En blandhonung fås från våra kupor som står vid Brunnsviken intill Kafé Sjöstugan och i Ulriksdalsparken intill Rappne handelsträdgård. Från denna mångfald av växter skapas en stor och varierad art- och blomsterrikedom och smaknyanser. Förutom vatten och socker finns enzymer, mineralämnen, aminosyror, spårämnen, vitaminer, aromatiska ämnen, inhibiner (bakteriehämmande ämnen) m.m. i honung.
Inga tillsatser är tillåtna i honung.

Binas effektiva flygradie är 2–3 km från kuporna.

Klöverväxter (Trifolium eller Melilotus)
Klöverväxterna är goda nektarkällor och ger en sommarhonung som har en ljus, ibland något gråaktig ton och en söt mild fin smak. Konsistensen är varken för hård eller för mjuk och honungen passar till det mesta.
Lind (Tilia)
Lindblomshonungen anses av många vara en av de finaste ljusa honungssorterna. Den har en frisk, något bitande smak, som vissa kan tycka är för stark. Blomningen sker i juni, juli och honungen anses vara särskilt bra mot förkylning, kanske därför att lindblomste ofta används vid förkylning som svettframkallande och avslappnande örtmedicin.
Maskros (Taraxacum vulgare)
Maskrosorna ger en vackert gul honung, som tyvärr inte så ofta kan särskiljas från andra nektarkällor, eftersom många andra växter också blommar i början av juni. Honungen smakar mycket gott, både frisk och mild på samma gång.


Raps (Brassica napus)
Rapsen är en klassisk Skånesort, där de stora gula fälten i månadsskiftet maj/juni ger bina full sysselsättning. Även andra arter, som åkerkål, ger liknande honung. Den blir ljus, nästan vit, och har en mycket mild smak. Konsistensen är väldigt fast, eftersom rapsens nektar innehåller mycket druvsocker. Därför passar denna honung utmärkt som smörgåspålägg, eftersom den inte rinner av.
Ljung (Calluna vulgaris)
Blomningen brukar börja i skiftet juli/augusti och även en litet inslag av ljungnektar i binas kost ger en typiskt segflytande, geléaktig ljunghonung. Den har en karaktäristisk smak, är mörkt bronsfärgad och går utmärkt att använda i te och bakning.


Bovete (Fagopyrum esculentum)
En ren bovetehonung hittar man sällan i Sverige. Färgen är mörk, nästan svart och både smak och lukt är mycket markanta. För den som gillar stark honung är bovetehonung definitivt något man bör pröva! Den kan användas som en spännande krydda i bl.a. te eller bröd.
Hallon
Är aningen mörkare än den ljusa Rapshonungen, smakrik och söt.
Rallarroshonung
Är ljusgul och kryddigt smörigt inslag.
Akacia (Robinia pseudoacacia)
Den akaciahonung som man köper i affären är importerad, men det finns även enstaka robiniaträd i Sverige, så om man har turen att bo nära ett sådant träd, så kan man själv skörda den fint smakande, guldgula honungen, som håller sig naturligt flytande genom sin höga halt av fruktsocker. Blomningen brukar ske i juni/juli.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.